Overgang van SD (Standaard Definitie=analoog) naar HD (High Definitie=digitaal)

Op Internet stond dit bericht: M7 Group S.A stopt in 2016 met de SD-verspreiding van de belangrijkste zenders van NPORTL Nederland en SBS Nederland. De zenders zijn vanaf de uitschakeling alleen in HD te bekijken. De M7 Group S.A is een in Luxemburg gevestigde mediabedrijf die verschillende omroepsatelliet Pay TV platforms beheert. Hieronder vallen als providers: CanalDigitaal (Nederland) en TV Vlaanderen (België).

Welke satellieten gebruikt CanalDigitaal?
Bij CanalDigitaal ontvangt u radio- en tv-zenders via de satellieten Astra1 op 19,2 graden Oost en Astra3 op 23,5 graden Oost. Deze Astrasatellieten bestrijken bijna heel Europa. Naast de Nederlandse- worden honderden buitenlandse zenders gratis uitgezonden: de vrij-te-ontvangen zenders (FTA).

Wat verandert er?
De zenders: NPO1, NPO2, NPO3, RTL4RTL5RTL7SBS6, en Net5 worden nu nog in SD-kwaliteit door CanalDigitaal via de Astra1-satelliet doorgegeven. Dit verandert in 2016, dan zijn deze zenders alleen in HD-kwaliteit op de Astra3-satelliet te bekijken. De zenders RTL8 en Veronica worden al in HD-kwaliteit op de Astra3-satelliet uitgezonden. SBS9 wordt op deze satelliet in SD-kwaliteit uitgezonden.
CanalDigitaal noemt geen einddatum voor de SD-verspreiding en verwacht een overgangsfase waarin de SD-zenders nog enige maanden op de Astra1-satelliet worden uitgezonden. Mogelijk valt de uitschakeling van de zenders gelijk met het stoppen van het settopbox-zenderaanbod op 1 april 2016. Dan wordt ook gestopt met de ondersteuning van de Mediaguard2-coderingstechniek. Deze wordt nog gebruikt bij het aanbieden van de SD-kanalen op de Astra1-satelliet.
De aankondiging over het stoppen met de SD-verspreiding van tv-zenders heeft consequenties voor ontvangst in het buitenland. In sommige Zuid-Europese landen is ontvangst van de Astra3-satelliet moeilijker dan de Astra1-satelliet. Hierdoor is een grotere schotelantenne nodig. Hoe de ontvangst in het buitenland en welke schoteldiameter daarvoor nodig is, kunnen wij zien met de ‘footprint’ van de Astra3-satelliet.

Wat is satelliet-TV-ontvangst?
Het komt er op neer dat wij TV kijken via een schotelantenne, die in verbinding staat met een communicatiesatelliet in de ruimte. De bekendste satellietbeheerder in Nederland en België is Astra. Via hun satellietsystemen hebben we binnen Nederland en België 100% ontvangst en zelfs de mogelijkheid om tussen twee verschillende Astrasatellietposities de publieke-, commerciële- en regionale tv-zenders te bekijken.

Wat hebben we nodig?

De Satellietontvanger
De Satellietontvanger is de basis van uw set. Deze ontvanger moet geschikt zijn voor HD-ontvangst. Een SD-ontvanger(analoog) zal binnenkort niet meer werken. Wilt u Nederlandse zenders ontvangen, dan moet de ontvanger geschikt zijn voor de smartcard van CanalDigitaal. Voor in de camper zult u, als u niet in het bezit van een omvormer bent, graag een ontvanger op 12Volt willen. Om de ontvanger in een kastje te bouwen, is een Infrarood (IR)-oogaansluiting nodig. Met een IR-oog kunt u buiten het kastje de ontvanger bedienen. Hebt u een TV zonder HDMI(digitale)-aansluiting dan kunt u deze TV alleen via scart- of tulpstekkers aansluiten. Kies dus een ontvanger met scart- en HDMI-aansluiting. Anders moet u een andere TV kopen.

Smartcard en CI (Common Interface) module
Voor ontvangst van Nederlandse zenders is een smartcard en een abonnement van CanalDigitaal nodig. Interessant voor ons is het recreatieabonnement. Voor het gebruik van de smartcard zijn er twee types ontvangers. Een waar de smartcard direct in de ontvanger kan worden gestoken en het type waar de smartcard in een CI-module gaat. Een CI-module is een houder voor de smartcard, maar er zit ook een stukje software van de satellietontvanger in. Eenvoudig gezegd zorgt deze software ervoor dat uw ontvanger geschikt is voor de coderingstechniek van uw provider. De CI-module communiceert met de card en ontvanger. Providers gebruiken verschillende coderingstechnieken. Dus er zijn verschillende CI-modules. Met een CI-module bent u flexibeler omdat er ook smartcards van andere providers in kunnen. Echter de module moet wel geschikt zijn voor de coderingstechniek van de provider. Anders moet een geschikte module aangeschaft worden. Bij de ontvanger waar de smartcard direct in de ontvanger gaat, is bij een andere coderingstechniek van de provider een andere ontvanger nodig.

Schotelantenne

a. Traditionele schotelantenne
Deze schotelantenne wordt geplaatst op een campingstatief. De schotel kan overal geplaatst worden. Handig als obstakels in de weg staan. Immers voor ontvangst is vrij uitzicht op de satelliet verreist. Let er bij aankoop van de schotel op dat aan de achterzijde een gradenboog zit. Dit is gemakkelijk bij het instellen. Om de schotel op te bergen is een inklapbare ‘LNB-arm’ nuttig. Door op de footprint van de te ontvangen satelliet te kijken, kunt u de grootte van de schotel bepalen.

b. Draagbare volautomatische schotel
Deze schotelantenne richt zich volledig zelf uit en is overal te plaatsen. De aansturing en de voeding geschiedt via 1 kabel. Via de stuurunit kunt u de schotel van binnenuit bedienen. Let echter op de opmerking die staat bij de volautomatische opbouwschotel!

c. Volautomatische opbouwschotel
Ook deze richt zich volledig zelf uit, maar wordt vast gemonteerd op de camper. In de stuurunit van de schotel zit een soort satellietontvanger die geprogrammeerd is om op de gekozen satelliet een bepaalde zender te ontvangen. Stelt u de stuurunit op deze satelliet af dan heeft u beeld op uw TV.

Opmerking: indien de in de stuurunit geprogrammeerde zender verhuisd is naar een andere satelliet of als een van de uitzendparameters zijn veranderd, krijgt u geen beeld. Opnieuw laten programmeren van de stuurunit is dan vaak noodzakelijk. Is de geprogrammeerde zender overgegaan naar HD dan is bij een niet hiervoor geschikte stuurunit een andere unit nodig.

d. Handbediende inbouwschotel
Op een mast wordt deze schotel in de camper ingebouwd (bijvoorbeeld Travel Sat Ufo). De schotel wordt met de hand bediend. Op de mast zit een gradenaanduiding waardoor de schotel snel uit te richten is. U hoeft niets op te bouwen en de schotel is goedkoper dan een volautomaat.

De LNB
De LNB (Low Noise Block), ook wel Low Noise Converter (LNC) genoemd is bij de meeste schotels nodig. Bij sommige schotels zit de LNB ingebouwd. De gebruikelijke LNB is de single LNB. Deze heeft 1 uitgang en is geschikt voor alle satellieten. Een DUO LNB schaft u aan als u twee satellieten wilt ontvangen en de schotel niet wilt draaien. Deze LNB is geschikt voor de ontvangst van de Astra1 en de Astra3. Bij de volautomaatsystemen heeft u geen LNB extra nodig.

Satfinder
Een Satfinder is bijna onmisbaar om een niet automatische schotel uit te richten. Er zijn veel soorten Satfinders te koop, van simpel tot uitgebreid. De meest gebruikte en gehoorde Satfinder is die bij het uitrichten van de schotel een pipgeluid genereert.

Coaxkabel en connectoren
De coaxkabel is een belangrijk onderdeel! Een coaxkabel met minimaal verlies zorgt voor een optimale signaaloverdracht van de schotel naar ontvanger. De connectoren zorgen voor een goede verbinding. Waterdichte connectoren voorkomen dat water in uw kabel of LNB komt.

Tip: een bliksemprotector beschermt uw dure set tegen blikseminslag. De protector wordt gemonteerd op de LNB.

Zenderlijst
Om de gewenste zenders te ontvangen, zult u de ontvanger op de door u ingestelde satelliet hier naar moeten laten zoeken. Er zullen heel veel zenders zichtbaar worden. Uw favoriete zenders kunt u dan overbrengen naar een ‘favorietenlijst’. Omdat elke zender nogal wat parameters heeft en deze nogal eens wisselen, zijn er op internet zenderlijsten beschikbaar. Zorg dat u steeds de nieuwste zenderlijst in uw ontvanger hebt, anders kunt u soms een gewenste zender niet meer ontvangen en moet u de ontvanger opnieuw laten zoeken (vervelend als u op dat moment een kook- of sportprogramma wilt zien).

Samenvatting
Uit bovenstaande blijkt dat er heel wat komt kijken om ongestoord satelliet-TV te ontvangen. We worden steeds meer afhankelijk van software en van de providers. Degenen die hierin wat meer thuis zijn, zullen hun weg wel vinden. Voor de beginner het volgende advies: koop alleen spullen die door CanalDigitaal zijn goedgekeurd en u hebt de minste problemen. Ook hoeft u geen zenderlijsten of zenderveranderingen in te voeren omdat CanalDigitaal deze automatisch in hun ontvangers update. Zelfs als uw ontvanger een software-update nodig heeft, wordt dit voor u gedaan. Gelet op de vele berichten op internet, kan CanalDigitaal qua service nog veel verbeteren.

Piet van den Bosch