In juli 2016 presenteerde Niesmann+Bischoff een nieuwe serie campers. Het zijn semi-integraal campers die met het B-rijbewijs gereden kunnen worden. De schrijver van dit artikel is voor de presentatie uitgenodigd. De festiviteiten vinden plaats in Sankt Wolfgang in Oostenrijk. Onderweg terug naar huis worden ook de fabriek van de AL-KO en een  persconferentie van Hymer bezocht. Tussen deze activiteiten door, is er tijd genoeg om van de geneugten van het reizen met de camper te genieten.

Onderweg naar Oostenrijk
Onze eerste stop is Idstein. Een stadje met ongeveer 24.000 inwoners en een aantal gebouwen die het bekijken waard zijn. Prachtig vakwerk zoals we dit in Duitsland wel vaker tegenkomen. Vooral de details zijn echte kunstwerken. We staan op de camperplaats die ongeveer 500 meter van het stadscentrum is verwijderd.

We vervolgen onze weg. We passeren Wertheim. Hier is de Erwin Hymer World gevestigd en er is een flinke gratis camperplaats waar je wel voor stroom moet betalen. Een sanistation maakt het helemaal top. Erwin Hymer World  is voor elke camperliefhebber het bezoeken waard. Alle camper- en caravanmerken van de Erwin Hymer Groep hebben een flink aantal voertuigen in de immense showroom opgesteld. Ook de vouwwagens van de groep zijn er evenals Movera, de onderdelengroep van Hymer.

We overnachten in Kastl op de gemeentelijke camperplaats. Recht tegenover het kloosterslot. Een flinke klim over een stenen trap brengt je naar dit gigantische gebouw. Via het slot lopen we op ons gemak naar Kastl-centrum. Dat centrum is een plein met wat horeca en een slager. Hier geen vakwerk, maar wel heel leuke straatjes. Kastl is omgeven door mooie wandelroutes.

Na een goede nachtrust onder begeleiding van regengekletter en onweer reizen we verder naar Oostenrijk. We komen bij de grensplaats Burghausen. Het oude stadsdeel is de moeite waard, evenals de 1.043 meter lange burcht. Je kunt de burcht bezoeken. Het kost niets. In het oudste deel is een museum. Hier moet wel een kaartje voor worden gekocht. De Altstadt bestaat uit een mooi plein met mooie gebouwen.  De burcht kijkt over de Altstadt uit naar de overkant van de rivier de Salzach waar Oostenrijk is.

Op weg naar Sankt Wolfgang aan de Wolfgangsee
We besluiten om vanuit Burghausen binnendoor te rijden naar Bad Ischl. Deze plaats ligt ongeveer 15 kilometer voor Sant Wolfgang. We vinden een plek op de parkeerplaats bij het begin van het dorp. Er zijn vijf camperplaatsen gemaakt. Hoewel de weersvoorspelling slecht was, hebben we bijna de hele dag prachtig weer. Veel zon, ongeveer 30 graden!

Bad Ischl is klein en ligt aan de rivier de Traun en de rivier de Ischl. In de korte winkelstraat is een beroemd restaurant gevestigd. De naam is Zauner. Specialist in koffie met gebak en in chocola. Ook Frans Léhar, een operettecomponist uit de vorige eeuw, heeft hier gewoond. De bioscoop annex theater draagt zijn naam. Met een kabelbaan kun je de 1.450 meter hoge Katrin op, vanwaar je mooie wandelingen kunt maken en een prachtig uitzicht hebt. Naast de camperplaats is de ingang naar de Keizers villa. Met de bus kun je vanuit dit plaatsje snel en goedkoop naar Salzburg.

Sankt Wolfgang
We zetten voor tien euro per 24 uur onze camper op parking 3 aan het begin van het dorp. Van daar lopen we naar ons hotel.

Het dorp ligt aan de Wolfgangsee en is heel toeristisch. Veel hotels, veel winkeltjes die allemaal hetzelfde verkopen. Touringcars rijden af en aan. Het beroemdste hotel is Im Weissen Rössl. Genoemd naar de operette. De componist, Ralph Benatzky, woonde in Sankt Wolfgang. Wij hebben een fietstocht rond de Wolfgangsee gemaakt. Best leuk. In Sankt Giligs namen we de boot terug naar Sankt Wolfgang. Gek genoeg kun je niet helemaal met de fiets rond.

Onze volgende afspraak
Als redactielid van CAMPERkriebels kom je nog eens ergens. Als camperfanaat voelt dit als een extra leuke kant van het redactielidmaatschap. Vanaf de Wolfgangsee gaan we daarom met plezier in de richting van onze volgende afspraak. Deze is in Kötz (Duitsland). Hier is het hoofdkantoor van AL-KO gevestigd. We gaan voor een gesprek en de fabriek van de AL-KO-chassis bezoeken. Maar eerst gaan we naar Salzburg.

We parkeren onze camper op de Park-and-Ride bij de Messe. Van hier nemen we de bus die ons tot precies aan het centrum brengt. De kleine steegjes zijn leuk en ook het bezoek aan de vesting Hohensalzburg is meer dan de moeite waard. We beklimmen de Franciscaner berg om daar vanuit een andere invalshoek nog eens over de stad te kijken.  Na dit bezoek besluiten we richting Kötz te rijden. In het plaatsje Bernau zetten we onze camper stil op de camperplaats bij het tenniscentrum. Niet ver van de Chiemsee.

Op weg naar AL-KO komen we langs Sulzemoos. Voor mensen die in campers zijn geïnteresseerd een plaats waar je eigenlijk niet voorbij kunt rijden. Hier is Der Freistaat  gevestigd. Een groot bedrijf dat op 85.000 m2 campers, caravans en kampeerspullen verkoopt. Als het om de campers gaat, dan heeft het bedrijf doorgaans 1.000 stuks op voorraad. Zowel nagelnieuw als gebruikt. Kiezen zal nog moeilijk worden. De voorraad nieuwe campers bestaat uit 25 merken en van die merken veel verschillende uitvoeringen.

Na dit bezoek rijden we naar Ulm. Deze stad passeren we regelmatig  omdat we vaker in de buurt zijn om de fabrieken en de persdagen van Hymer en Dethleffs te bezoeken. Dat maakt nieuwsgierig. Had niet gehoeven. Naast de Dom tref je winkelstraten aan die je overal kunt vinden. We rijden daarom naar onze overnachtingsplek Günzburg, camperplaats aan het Waldbad. Günzburg blijkt een leuk plaatsje te zijn. De Altstadt ligt op een berg en wordt gedomineerd door een klooster.

Bezoek aan Al-KO en weer verder…
Over het bezoek aan Al-KO kan veel geschreven worden. Daarom zal daar een apart artikel van worden gemaakt. Na het fabrieksbezoek trekken we verder. We gaan noordwaarts en komen aan op de camperplaats P2 van de stad Rothenburg ob der Tauber. Deze stad is volledig ommuurd. Binnen de muren leuke straatjes met karakteristieke bebouwing. Je kunt een heel stuk over de stadsmuur wandelen. De straatstructuur en veel gebouwen zijn nog net als in de middeleeuwen.

Naar Düsseldorf voor onze 3de afspraak
We trekken verder. Over enkele dagen moeten wij bij de persdag van Hymer zijn. Ons hartje klopt vol verwachting. Maar voor die tijd kunnen we nog lekker genieten. We gaan naar Bad Wildungen. Dit is een kuuroord, niet ver van Kassel. De camperplaats is werkelijk prachtig. Voor elke camper een eigen, met een haag omheinde, plek. De prijs is slechts vijf euro!

De camperplaats is naast het station en de Aldi, een Lidl en een bakker zijn ongeveer 100 meter van de camperplaats verwijderd. Vanaf het station vertrekt een boemel naar Kassel. Een flinke stad waar het goed winkelen is. Leuke wandelingen kunnen worden gemaakt vanaf de Wandelhalle (hal van de verandering). Vanaf de camperplaats is het door een heel mooi park ongeveer twee kilometer met de fiets of lopend. Met de fiets kun je gebruik maken van de fietsbus. Onderweg kun je op- en afstappen…  wanneer en waar je maar wil.  De omgeving leent zich vooral voor ervaren fietsers en e-bikes. Het oude centrum is even klimmen en dan ben je tussen de vakwerkhuizen, de horeca en de detailhandel.

We gaan verder richting Düsseldorf. We komen aan in Warstein en zoeken daar de camperplaats bij de gelijknamige bierproducent.  Het plaatsje zelf is niet heel bijzonder. In de omgeving zijn veel wandel- en fietsmogelijkheden. Het bezoekerscentrum van Warsteiner is te bezoeken en je kunt je aanmelden voor een rondrit en rondleiding. Het kost tien euro per persoon en na afloop kun je twee uur lang drinken!

Onze allerlaatste stop voor Düsseldorf is Altena. We parkeren op de camperplaats die gratis is. Stroom is tegen betaling verkrijgbaar. De stad heeft niet veel om het lijf. Leuk om te bezoeken is Burg Altena en het draadmuseum. In de laatste wordt getoond hoe staaldraad wordt gemaakt. Een leuke wandeling vanaf de camperplaats is mogelijk.

Na de persbijeenkomst is het nog 1,5 uur naar huis. Tijd om de verslagen uit te werken en de camper klaar te maken voor onze volgende reis.

Willem van Teeseling

De camperplaatsen staan met al hun voorzieningen beschreven in het stuk in we webshop.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie