Het is 8 maart. Eigenlijk een datum waarop sneeuw, wind, ijzel of ander ongemak normale winterse elementen zijn en je nog helemaal niet denkt aan kamperen in de kou. Maar hoe anders kan het lopen. Kijk naar buiten, kijk naar de krokussen die bezig zijn te verschrompelen omdat ze hun werk hebben gedaan, kijk naar de sneeuwklokjes die niet meer klingelen. Vandaag is het lente, begin maart! Hoe is het mogelijk. Moeder natuur is van slag. Ze weet het niet meer. Dat is ook aan SBS6 niet ongemerkt voorbij gegaan, die wil opnamen maken van deze ongewone maartse capriolen op camping ‘De Victorie’ in Meerkerk. Deze zaterdagmorgen ontwaken juist een 15-tal kampeerders, ze kruipen hun tentjes uit, als ze bezoek krijgen van een SBS-team compleet met camera en geluidsapparatuur. ’s Avonds is deze camping even ‘hot news’ in het tv-programma Hart van Nederland.

Ruimte
Meerkerk met camping‘De Victorie’ als trekpleister van deze omgeving heeft genoeg plaats voor de camperaars en dus ook voor ons. Met alles erop en eraan voor een billijke prijs. Dertig hectare campinggrond is niet niks en overal zijn stroompunten en watertapplaatsen in een omgeving van rust en ruimte. SVR-campingbaas Van de Berg, die in een ver verleden ook nog wethouder is geweest en nu al jaren voorvechter van kamperen bij de boer, weet alles van deze strijd. Hij heeft veel succes geoogst want heden ten dage is het heel gewoon geworden om koeien te horen loeien en de haan te horen kraaien bij het opstaan ’s morgens op het erf van menig boerenbedrijf.

Knotwilgen
De grienduilen hebben we een vorige keer reeds gezien tussen Nieuwland en Leerdam. We blijven bij het gebied van de Vijfheerenlanden dus gaan we deze zaterdag de westkant van de A27 verkennen. We pakken de fiets en ontdekken dat deze omgeving net als de oostkant van de A27 vol staat met knotwilgen. Het lijkt of ze daar zijn uitgevonden. Het zal wel door de vele slootjes komen, een uitgesproken plek voor wilgen. De tenen liggen keurig opgestapeld langs de kant van de kronkelweg die naar Ameide leidt. De weg langs de Lek kent vele uiterwaarden met veel groen en ganzen. De enorme vrachtschepen stomen tegen de stroom op richting Vianen en verder.

Hazelino
We fietsen via Tienhoven en Langerak naar Nieuwpoort. U weet wel van ‘De slag bij…’ Dit pittoreske plaatsje, het kleinste vestingstadje van Nederland met een schitterend stadhuis, moet je gezien hebben. Het gezellige centrum heeft een eetcafé uit 1697 pal tegenover dit fraaie regentenhuis. We nemen een kopje koffie met een lekker zoete hazelino en stappen weer op, richting Groot-Ammers. Tussen Nieuwpoort en Groot-Ammers is het ooievaarsdorp Het Liesveld. We gaan linksaf richting een fraaie vaart met enkele wipmolens. Het watertje is een eldorado voor kanovaarders.Via Ottoland en Goudriaan fietsen we naar Noordeloos. Langs deze weg lokt een theehuisje genaamd ‘De meidenkamer’, naast een boerderij, ons. In een boomgaard is het dan heerlijk uitrusten. Door Noordeloos rijden is een ware happening. Links zijn prachtige huizen en rechts weer watertjes waar woerden nu al vechten om een vrouwtje. Alles blijft mooi in de zon en de wind, nu in de rug, geeft een heerlijk gevoel. En dat in begin maart! We zien na Noordeloos de grote watertoren van Meerkerk al weer opdoemen. Als afsluiting nemen we in het centrum van Meerkerk nog even een versnapering en dan gaat het weer richting ‘De Victorie’.We hebben een fietstocht van ongeveer 40 kilometer achter de kiezen. Wat een prachtdag!

Watergang
Als je dit weekend helemaal compleet wilt maken, fiets dan ook eens richting Gorinchem. Deze vrij rustige weg gaat van Meerkerk via Arkel naar de historische vestingplaats. De weg leidt langs het Merwedekanaal. Gorinchem heeft een prachtige haven, het eindpunt van de Linge, een 108 km lange watergang. Gorinchem is ontstaan omstreeks 1100 en dat ruik je als je de binnenstad nadert. Oudheid alom. Van oude huizen tot historische schepen.  De grote markt is op dit moment één grote mensenmassa die geniet van de zon en de koffie. De markt is even rechts van de grote bibliotheek. In de promotiebrochure meldt de VVV veel over de vestingstad, het kloppend hart van het zuidelijk deel van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linie van forten was meer dan 325 jaar de belangrijkste defensielinie van ons land. De waterlinie strekte zich uit over 85 kilometer, van het IJsselmeer bij Muiden tot aan Werkendam bij de Biesbosch. Ook kasteel Loevestein staat in de nabijheid van Gorinchem.

Kortom, deze streek, al vele malen geroemd en beroemd is een bezoek zeker waard en dat kan allemaal in een weekendje weg.

Fietsroute via Ameide: de knooppunten vanaf camping De Victorie zijn: 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 63 en 64. Tussen 63 en 64 staat de camping aan de Broekseweg.

Herman Wijte

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie