Reisverhalen Camper Club Nederland

De fraaie Camperplaats Het Rooth van Melanie en Piet Joppen in Maasbree in Noord Limburg was de prettige groene plek waar we vanaf 19 juli onze campers mochten parkeren voor het SCHUTTERSWEEKEND.
Ook hier was het al geruime tijd zonnig, warm en droog maar het gras waar we op stonden was uitstekend bijgehouden en prachtig zacht en groen. Van de 15 deelnemende campers ware er een aantal al wat dagen eerder aangekomen, logisch omdat de meesten veel tijd hebben en van fietsen en mooie natuur houden.

In de loop van de vrijdag, aankomst dag, waren de campers wel aangekomen en werden we in de avond in de gezellige recreatieruimte van ’t Rooth bijgepraat door Toine van Schutterij Sint Martinus uit Maasbree. Hij vertelde uitgebreid over de historie van schutterijen in het algemeen, de schutterij gebruiken en wetgeving etc. Ter afsluiting was er een video van omroep Limburg waar vele schutterijen uit Nederlands en Belgisch Limburg zich op beeld presenteerden. Zo kregen we al een redelijke indruk van het schutterij gebeuren.

Sint Martinus uit Maasbree heeft momenteel 83 leden m/v en is opgericht in 1886. Er zijn behalve Maasbree wel 155 schutterijen in het Limburgse die onderling een soort competitie houden. Eens per 14 dagen treft men elkaar een dag in een uit- of thuiswedstrijd. Men strijd om de Jaarprijs tussen al of niet over de grens in de Nederlands/Belgisch-Limburgse regio.

Wat doet de schutterij nou eigenlijk vroeg uw schrijver zich af. Leuk hoor om te zien al die prachtige uniformen en hoofddeksels, een ware folklore en oeverloze gezelligheid, maar hoe werkt dat schieten nou eigenlijk?
Nu, het gaat om het schieten met zware geweren, die worden geladen met 1 loden kogel per schot, dat wordt afgevuurd op een hoge mast, (schietboom) op ongeveer 50m afstand. Op de schietboom zijn op variabele hoogte zgn. schietharken gemonteerd. Sint Martinus uit Maasbree heeft 3 van die schietbomen. Schiet men vaak raak, dus is men goed, dan heeft men kans de zogenaamde jaarlijkse regionale hoofdprijs de UM.

Een schietleider, de zogenoemde buksemeester beoordeelt en geeft punten. Verrassend is te zien hoe een afgevuurde kogel vervormd is na de inslag op de schietboom. Alles is dichtbij genoeg om met blote oog te volgen.

De Kogels worden door de kogelmeester van Sint Martinus, Frans Coopmans zelf gemaakt, Frans stelde enkele kogels voor ons samen in ons bijzijn. De koperen huls, het slaghoedje, de loodprop van 48 gram, het toevoegen van het kruit en het secuur aandrukken, een heel precies werkje en alles volgens de vastgestelde normen en onder de persoonlijke politievergunning van Frans die jaarlijks wordt verstrekt. Belangrijk is natuurlijk dat alle kogels hetzelfde wegen dit vanwege de competitie. Goed om ook te weten dat alle afgevuurde kogels worden ingenomen en verantwoord afgevoerd, er dus geen milieuschade.

Voor de bezoekende CCN-ers waren de professionele geweren en de schietbomen wat te veel van het goede dus had Sint Martinus 2 prachtige Walther luchtbuksen voor ons 

gereserveerd  waarmee onder begeleiding kon worden geschoten. Het doel was een staand schietplateau op plm. 20m voorzien van schietharkjes. Je moest hier goede ogen voor hebben net als op de kermis en tot verbazing van onszelf hadden de meeste camperaars die ook. We werden door middel van loting ingedeeld in groepen van 3 deelnemers.

Om de beurt dienden we zorgvuldig aan te leggen om het kogeltje geladen door de Sint Martinus vuurmeesters Frank en Toine de zwarte puntjes van de harkjes af te schieten.

Na verschillende ronden en veel opgedane ervaring werd het schietbord vervangen door het CCN-schietbord met Haan, de haan die diende los geschoten te worden van de stokjes waarmee hij was bevestigd. Om en om in secure volgorde deed een ieder zijn uiterste best. Intussen was de bar open en vloeiden de drankjes en bitterballen rijkelijk, dus het mocht wel even duren. Uiteindelijk was het nota bene ons nieuwe lid Henk de Groot die het voor elkaar kreeg, Met een magnifiek schot en onder grote spanning van de aanwezigen lukte het hem het laatste stokje te verwijderen zodat de haan los kwam van het achterbord.

En zo werd Henk op zondag 22 juli 2018 in Maasbree te Limburg de SCHUTTERSKONING 2018 van Schutterij Sint Martinus en werd hij als zodanig in het grote schuttersboek van de vereniging opgenomen.

We zijn Sint Martinus veel dank verschuldigd voor deze geweldige middag!

Aansluitend stapten we weer op de fiets om naar camperplaats Het Rooth terug te keren, want een uurtje nadien al zou het Mobiele Frietkot komen, een prima idee want we hadden best knorrende magen opgelopen van al die activiteiten. Met de buikjes rond en daarna  koffie en veel betaalbare drankjes bleef het nog lang gezellig mede door het optreden van de regionaal bekende zanger COEN JANSEN die ons verraste met een flinke partij gezellige Nederlandse en Duitse muziek. Zo was de avond snel om, voor enkelen zelfs heel gezellie tot in de late uurtjes en we gingen slapen als voldane maar vermoeide schutters…

Zondagochtend bleef het verrassend nog lang stil op de camperplaats, maar tegen half elf was ieder weer langzaam aanspreekbaar en dronken we nog een gezellig koffie. Daarna ging een ieder weer met zijn mobiele huisje zijns weegs en zaten we nog lang glimlachend terug te denken Camperplaats Het Rooth en de Schutterij Sint Martinus uit Maasbree!

Mellany en Piet Joppen bedankt voor het fijne weekend!!

 

Tekst: Wim van Werkhoven
Fotos: Alie Kamst-Walstra

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie