Na een geslaagd Nieuwe Ledenweekend vertrekken we zondagmiddag naar de Eifel. Net over de grens met Nederland en België laat Duitsland zich van een verrassende kant zien, de Eifel. De bevolkingsdichtheid is er vergelijkbaar met die van de provincie Friesland. De natuur heeft zich hier ongestoord kunnen ontwikkelen. De Eifel is een heerlijk gebied om even bij te komen, het liefst actief. Er zijn vele (vakwerk)dorpen, bijzondere abdijen, noeste burchten. Ook zijn er vele wandel- en fietspaden. Bos, vulkanen, meren en wijnhellingen… genoeg dus om te ontdekken.

BAD MUNSTEREIFEL
De eerste plaats die we aandoen is Bad Munstereifel. Op de camperplaats achter het Eifelbad is plaats genoeg voor vijftien campers. Als we arriveren, staan er slechts vier campers. We zoeken een plaatsje in de zon. Na een kop koffie gaan we ons melden bij de receptie van het Eifelbad. We blijven twee nachten en mogen € 18 (incl. € 1 p.p. toeristenbelasting) achterlaten.

De volgende morgen schijnt de zon volop en besluiten wij met Shine een wandeling te gaan maken in de omgeving. Natuurlijk kijken wij of er caches op de route liggen, die kunnen we dan meteen loggen. Tenminste als we ze vinden natuurlijk. We komen langs een hertenkamp, een varken dat heerlijk in de modder ligt te rollen en horen vogels luidkeels fluiten. Na een rondje van zes kilometer komen we terug bij de camper.

Na de boterham gaan we Bad Munstereifel in. Op de camperplaats zijn we een aantal jaren geleden ook geweest. Maar dat was op doorreis. Nu wordt het tijd om kennis te maken met de plaats zelf. We lopen door het plaatsje, hier woont Heino en genieten van de mooie gebouwen. Wel is het jammer dat in de binnenstad auto’s mogen komen. Het is warm en we kopen een Italiaans ijsje, hmmmm.

Door de cache ‘Rundgang durch Bad Munstereifel’ zien we bijna alle bezienswaardigheden.

Na ruim twee uur houden we het voor gezien en gaan terug naar de camper waar Shine op ons staat te wachten. Shine moet nu natuurlijk, na op de camper te hebben gepast, nodig uit. Samen lopen we het Natuurpark in dat achter de camperplaats ligt.

NETTERSHEIM
De volgende bestemming is Netterheim. Ook voor ons een bekende plaats. Maar voordat we hier naar toe rijden, stoppen we onderweg nabij het plaatsje Pesch. Hermien heeft op de GPS een aantal caches gezien. En daar kan je nu eenmaal niet aan voorbij rijden. We maken een wandeling van ruim twee uur om bij de laatste cache ‘Romer Tempel’ even een rustpauze in te lassen. Nog een paar kilometer en we komen in Nettersheim aan. We hebben de coördinaten in Snooper (navigatiesysteem) gezet, afkomstig uit de Bordatlas. Nou die kloppen voor geen meter. Omdat we hier eerder zijn geweest, weten we waar we moeten zijn. Echt niet op de plaats waar Snooper zegt ‘bestemming bereikt’. We moeten nog een kilometer rijden om op de camperplaats te komen.

Het is net na tweeën als we de fietsen uit de camper halen. We gaan de omgeving verkennen, nadat we eerst een boterham hebben gegeten en Shine hebben uitgelaten. Het is al tegen etenstijd -bij ons is die variabel- als we weer terug zijn in Nettersheim. Na het eten even de mail nazien of er belangrijke bij zitten die beantwoord moeten worden. Ja, je bent ook secretaris tijdens je vakantie. Een aantal beantwoorden en dan onderuit en de oogjes even dicht.

De volgende morgen gaan we eerst met Shine wandelen. In de omgeving zijn wat caches die nog gevonden moeten worden. We maken een mooie rondwandeling door het natuurgebied rond Nettersheim. Na de boterham pakken we de fiets om verder weg wat plaatsjes te bezoeken, zoals Zingsheim. De fietspaden zijn hier goed om een dagtocht te maken. Het is wel heuvel op en dan weer heuvel af. De nieuwe e-bikes komen hier goed van pas. Anders is het haast niet te doen, tenzij je een beresterke conditie hebt. Moe maar voldaan, je moet toch wel mee blijven fietsen, komen we weer bij de camper aan.

HILLESHEIM
We vertrekken pas na de koffie. De volgende bestemming is Hillesheim. Volgens de gegevens die we hebben gelezen over deze omgeving, moet het de moeite waard zijn om hier te verblijven. Prachtig mooie, glooiende omgeving. Hillesheim staat bekend als krimistad. Hier is Das Krimihotel, Kriminalhaus en andere bloedstollende locaties. De heksenvervolging ligt al heel lang achter Hillesheim. Café Sherlock is met ijzingwekkende details ingericht.

De camperplaats zelf is eenvoudig. Naast de camperplek is een openbaar toilet en elektriciteit moet aan de andere kant van de straat gehaald worden. Er is wel een kabelgoot in de straat. Er is water en je kan de pot legen.

We zetten de camper op de plek en gaan op zoek naar de VVV. Op het Informatiebord staan twee adressen van de VVV. Eerst het ene adres in Snooper gezet en we gaan op pad. Uiteindelijk vragen we maar aan een voorbijganger waar we de VVV kunnen vinden.

Daar melden we ons en mogen € 4 per dag afdragen, inclusief elektra.

James Bond
Dan gaan we wandelen. Er loopt een pad van Hillesheim naar Bolsdorf. Deze weg loopt langs de Hillesheimerbach, met een onderdeel Barfuss Strecke van 1.5 km. In Bolsdorf gaan we naar Niederbettingen. We kunnen onderweg verschillende caches vinden. De ene nog mooier gemaakt dan de andere. Zo krijgen wij bij een cache de groeten van James Bond. Daar aangekomen vinden we in de bossen een soort van vogelhuisje, alleen niet toegankelijk voor vogels. Het vogelhuisje zit met een cijferslot dicht. De code is 007, James Bond, en de cache laat zich vlot openen.

Na ongeveer 12 km te hebben gewandeld, in een schitterende omgeving, met een zonnetje op ons bolletje, komen we terug in Hillesheim. Daar scoren we eerst een lekker ijsje. We kunnen aan Shine merken dat de wandeling voor haar lang genoeg was, mede door de warmte. De zon zakt langzaam achter de bomen terwijl we genieten van een kopje koffie. De temperatuur in de camper zakt naar een aangenaam niveau. Nu nog even de caches loggen op www.geocaching.com en dan genieten van een mooie avond.

Een hels kabaal, en dat op de vroege ochtend… slijptol, wals en kraan worden tegelijk, tenminste dat is mijn gedachte, om half zeven, midden in de nacht, aangezet. We zitten rechtop in bed en kijken elkaar verwonderd aan. Wat is hier aan de hand? Blijkt dat de Veemarkt onderhanden wordt genomen. Bedrijvigheid alom. Waarschijnlijk zo vroeg begonnen omdat het vandaag de dertig graden ruim passeert. Dat wordt dus vroeg opstaan. Na het ontbijt lopen we gezamenlijk door het dorp op zoek naar de bakker. We krijgen twee aanwijzingen, en nog vinden we de bakker niet. Maar onderwijl hebben we wel Shine uitgelaten. Terug in de camper trekt Hermien een kast los en daar zit nog brood in dat we gisteren hebben gekocht. Even in de oven en ze smaken weer als vers gebakken.

De fietsen worden daarna uit de ‘stal’ gehaald en gaan we heerlijk door de omgeving van Hillesheim fietsen. De caches die we onderweg tegenkomen, laten we natuurlijk niet liggen.

Omdat het zo heet wordt vandaag gaan we bijtijds terug naar de camper om Shine te verlossen uit de warmte. Shine besluit voorlopig niet meer in de camper te komen en gaat heerlijk in de schaduw in het gras liggen.. De rest van de middag besteden we aan het nietsdoen. Morgen vertrekken we naar Gerolstein.

GEROLSTEIN
We worden wakker van de regen die zachtjes op het dakraam tikt. Gisteren meer dan 30 graden en nu dit. Gelukkig stopt de regen na een tijdje en kunnen we even het dorpje in. Na het ontbijt besluiten wij naar Gerolstein te gaan. Hier kan je wandelen door de bergen. Wel een inspannende bezigheid. Maar als je van de natuur wilt genieten, dan moet je er wat voor over hebben.

Gerolstein ligt aan weerszijden van de rivier de Kyll. Steil omhoog rijzende Dolomietrotsen zijn restanten van een oeroud koraalrif. Het stadje is vooral bekend door het licht bruisende Gerolsteiner mineraalwater, dat je gratis kunt tappen in het stadspark bij de rivier. We parkeren de camper op de camperplaats nabij een tennisbaan en het zwembad. De kosten zijn € 10 inclusief elektra. Water kost € 1 per 100 liter. Dan gaan we op pad. Eerst de mondvoorraad aanvullen, voordat we gaan wandelen. Zowel Aldi als de Lidl zijn hier aanwezig. Terug in de camper alles opbergen en de bergschoenen aan. We gaan de bergen in. Shine heeft er zin in. Ze is vrolijk, zelfs uitgelaten.

Het gaat weldra steil hoog. Onderweg zien we een witte orchidee. Daar wordt natuurlijk een foto van gemaakt. We lopen naar het hoogste punt en hebben een geweldig uitzicht op Gerolstein. Om met Herman Finkers te spreken ‘kijk wat geweldig mooi het daar onder is’, waarop zijn broer zegt ‘heb je me daar voor naar boven laten lopen?’ We vinden onderweg natuurlijk verschillende geocaches. Na ruim vier uur wandelen, vinden we het welletjes en gaan terug naar de camper. In Gerolstein kopen we ijsjes. Twee voor ons en één voor Shine, dat heeft ze wel verdiend. Toch is het raar te beseffen dat de hoge rotsen koraalriffen van zo’n 380.000.000 jaar geleden zijn en dat alles hier onder water heeft gestaan. De avond brengen we in alle rust door, met de voetjes op de bank. Morgen gaan we naar Heimbach.

HEIMBACH
Na enkele luttele kilometers strijken we neer in Heimbach, op de camperplaats naast het station. Een goed verzorgde plaats met volledige voorzieningen voor € 6,50. Electra moet je via een automaat betalen. Per KWh betaal je € 0,50. Water € 1 per 100 liter.

Wasserkraftwerk
Gelijk gaan we het dorpje in. De Rur stroomt langs deze plaats. We wandelen naar het Heimbacher Wasserkraftwerk. Een kleine drie kilometer wandelen. Onderweg zien we op de GPS wat caches liggen en die moeten gevonden worden. Het Wasserkraftwerk is in 1905 in bedrijf genomen en voorziet nog steeds veel huishoudens van elektra. Het Wasserkraftwerk is in Jugendstil gebouwd. Het laatste deel van de weg is voor autoverkeer afgesloten. We bewonderen het bouwwerk. Dan gaat het aan de andere kant van de Rur over een natuurpad terug naar Heimbach. In Burg Hengebach strijken we neer en lopen naar de toren waar je een geweldig uitzicht hebt op de omgeving. Moe maar voldaan komen we terug op de camperplaats.

Abdij Mariawald
Vandaag gaan we naar Abdij Mariawald. Het is het enige –mannelijke- trappistenklooster van Duitsland. Stilte en gebed staan centraal in het leven van de monniken. De GPS laat zien dat we eerst langs de hoofdweg moeten lopen om vervolgens het bospad te volgen. Maar dan kennen ze Hermien nog niet. Even buiten Heimbach ziet Hermien een heel klein paadje dat schijnbaar omhoog gaat. Enigszins sceptisch laat ik Hermien een stukje klimmen.

Dan komt de roep, kom maar… de weg gaat verder. Nou, dat heb ik geweten. Het paadje gaat steil omhoog om uiteindelijk op een hoofdpad te komen. Daar vinden we een bankje. Even wat vocht aanvullen en dan blijken we bijna boven op een cache te zitten. We vinden deze snel en gaan verder richting de abdij. Onderweg komen we een monnik tegen, we groeten hem vrolijk maar er komt geen respons, o-ja, stilte en gebed staat centraal. De abdij staat bekend om hun erwtensoep. Dat moet door Hermien getest worden. Het zal mijn keus niet zijn. Maar eerst de abdij bezichtigen met de daarbij behorende kerk. Een oude monnik staat er aan een touw te trekken om de klokken te luiden, hier is het nog handwerk. In het Kloster Restaurant wordt dan de proef op de som genomen en besteld Hermien die beroemde erwtensoep. Als ik aan de glimmende ogen van Hermien de conclusie mag trekken is de soep voortreffelijk van smaak. Ik hou me aan een cordon bleu met Hollandaise saus. Ook niet te versmaden. Nu nog ongeveer een vier kilometer terug naar Heimbach. Maar eerst de kruisweg lopen. In Heimbach ruimen we de boel op en starten de camper om naar Jülich te gaan.

JÜLICH
We toeren door de Eifel. Snooper is ingesteld om de snelwegen te vermijden. Daardoor krijgen we veel te zien van de vele kleine plaatsjes waar we door rijden. De renaissancestad en tevens vesting Jülich moest in 1547 na een grote stadsbrand praktisch weer geheel opgebouwd worden; bijna alleen de huizen in de Kleine Rurstraße zijn gespaard gebleven. Daardoor kon de Italiaanse bouwmeester Alessandro Pasqualini, een sinds 1530 in de Nederlanden op militair en civiel gebied als voortreffelijk bekend staand bouwkundige, in opdracht van hertog Willem V zijn ideeën over een perfecte stad en renaissancevesting verwezenlijken: rechte, brede straten corresponderend met de vijfhoek die ze insluit, waarvan de vijfde hoek de citadel vormt. Deze (vanuit de lucht het gemakkelijkst te herkennen) opbouw is tot op de huidige dag, wat de wezenlijke kenmerken betreft, bewaard gebleven.
In Jülich komen we op een camperplaats waar de plaatsen afgescheiden zijn door een heg. De prijs is € 7,50 inclusief stroom en verdere voorzieningen. Gelijk gaan we de omgeving verkennen via de GPS. Door van de ene cache naar de andere te lopen, zie je veel van de omgeving. Mooie plekken waar je anders niet komt. Zo ook nu. Tegen etenstijd komen we terug. Even een koud biertje drinken en de beentjes strekken.

De volgende morgen gaan we richting huis, we kunnen terug kijken op een fijne tijd in de Eifel. Het is voor ons niet ver en we zullen beslist weer terug komen.

De zwervers

Je kunt hier de Camperplaatsen downloaden.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie