Wijn: met dank aan de Romeinen

We schrijven 2000 jaar terug. Volgens de overlevering zijn het de Romeinen geweest die toen hun wijnrankjes vanuit Italië als eerste hebben geplant aan de bergflanken in het Moezeldal. We mogen nu heel blij zijn dat dit toen gebeurde want bijvoorbeeld de wijnsoorten uit deze streek zijn wereldberoemd.

Wij zijn even bij Weingut Heribert Boch, een wijnboer die ongeveer zeven ha wijngaard bezit. Wij mogen proeven en betalen. We nemen een TrittenheimerApotheke Riesling Auslese, die is tongstrelend en overheerlijk. Ach, je hoeft geen kenner te zijn. Zitten in het warme septemberzonnetje met een glas kostelijk goudgeel gekleurd vocht voor je voelt toch wel erg rijk aan. Proef deze wijze van camperen maar eens aan de Moezel!

Het is september 2014. Honderden, zo niet duizenden campers gaan dan richting Moezel om de wijnfeesten mee te maken. Het maakt niet uit of je pas een camper hebt gekocht of dat je deze al jaren bezit; de Moezel trekt altijd. Vandaar dat wij ook een graantje (wijntje) mee willen pakken en dit festijn mee willen maken. Maar dan moet je wel van wijn houden en ook van vet eten. Dat laatste laten we even voor wat het is.

Kermis
Elk dorp heeft zijn eigen feest en dat gebeurt aan lange tafels of stamtafels. Drukte alom, muziek en wijn en natuurlijk mag het bier niet ontbreken. Dat gaat tot laat in de avond en zelfs ’s morgens vroeg door gelijk een kermis in Zuid-Scharwoude.

Tien dagen feesten is niet meer aan ons nuchtere Hollanders besteed, dus daarom trekken we naar de vele camperplaatsen die deze schitterende streek rijk is om de omgeving al fietsend te bekijken. We hebben een camperplaats gevonden in Ernst, vijf kilometer van Cochem. Normaal gesproken is het een rustige camperplaats maar in deze tijd is het er overvol. Je hebt er een prima camperplek voor 8 euro inclusief stroom. Een sanistation is aanwezig.

Bladgoud
We fietsen naar Cochem. Deze geliefde plaats is een dagelijkse toeristentrekker. Pittoreske straatjes met vele vakwerkhuizen en schitterende uithangborden, veelal met bladgoud bedekt (dat zou hier in Nederland ook moeten). Plezierboten, al of niet met een hoempapaband liggen verleidelijk te lonken naar klanten. Dan vertrekken ze weer voor een uurtje kijken naar de kant, naar de steile wijnwanden en naar de beroemde Reichsburg van Cochem. Deze uitkijkpost van de Moezel toornt boven alle schitterende huizen uit en wordt wel duizenden malen gefotografeerd.

Verder gaan we naar Trittenheim. Een prima camperplek, met zicht op de Moezel, waar ze juist bezig zijn de wijnranken te ontdoen van het gouden vocht. Dit intensieve klusje, dat voorheen door de plukkers (m/v) wordt gegaan wordt nu op een wel heel luxe wijze verricht. Een heuse tractor met heel hoge wielen torent boven de rij ranken uit. Twee draaiborstels en een zuigmachine zorgen voor het transport van de druiven naar een grote bak. Als de bak vol is wordt deze geleegd en vervolgt het druivenmonster zijn werkzaamheden.

Vlooienmarkt
Wij pakken weer de fiets en zien verschillende plaatsjes als Beilstein met zijn ruïne – een aanrader om te bezichtigen- en Bruttig Frankel met een gezellige vlooienmarkt en, veel zuidelijker, Trier aan ons voorbij gaan. Trier kun je het beste met camper bezoeken. Een parkeerplaats vlak bij het centrum aan de Mustorstraat (bij de paleistuinen) is een mogelijkheid.

Een korte impressie van een kleine vakantie. Vanuit Langedijk is het 425 kilometer. Vanuit Venlo nog niet eens de helft. Niet wachten dus, is mijn advies.

Herman Wijte 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie