We besloten om dit jaar met een aantal campervrienden naar Tsjechië te gaan. Voor ons is het de eerste keer in groepsverband. De gezamenlijke reis begint en eindigt in Tsjechië. De week vooraf en de week erna reizen we alleen. Het werd een fantastische vakantie.

Onze eerste dagen
We starten onze vakantie op donderdag 27 augustus. Het reisdoel is Düsseldorf, waar uw reporter drie dagen aan de slag gaat om een reportage te maken over de grootste camperbeurs van Europa. We vertrekken om half tien met regen en we komen met regen aan. Het zou tot ’s nachts één uur duren voordat het droog was. De dagen daarna is het zonnig en warm, of beter gezegd, heet weer.

We gaan verder
We besluiten zondags de ankers te lichten en koers te zetten naar Wetzlar. Op een prettige camperplaats vlak bij de stad parkeren wij en maken met de fiets een klein rondje door en om Wetzlar, een leuke en gezellige plaats met veel vakwerkhuizen, restaurants, ijssalons en kleine winkeltjes. Wetzlar heeft bekendheid gekregen door de aanwezigheid van de fabriek van Leica. Een producent van top-objectieven voor de foto- en filmwereld en van fotocamera’s. Een museum laat alles op het gebied van lenzen en objectieven zien. Ook leent de omgeving zich voor heerlijke fietstochten.
Na Wetzlar rijden we naar Fulda om de barokwijk te bezoeken en vandaar naar Treuchtlingen, waar een prima ‘TopPlatz’ is met alles erop en eraan. Hier maken we een geweldige fietstocht door het woud en langs de rivier de Alm. Een flinke klimpartij maakt deel uit van de fietstocht. Het is er zo steil dat ik helaas een stuk te voet moet afleggen. Treuchtlingen zelf is niet veel aan, maar de dorpen die wij met de fiets doorkruisen zijn in meerdere opzichten de moeite waard. Bij aankomst is het droog en de volgende dag tijdens onze fietstocht ook. Maar niet als we naar Passau rijden. Met bakken tegelijk komt de regen naar beneden. De autoweg lijkt wel een rivier. Als we in Passau aankomen is het droog en kunnen we een leuke stadswandeling maken. De camperplaats ligt aan de rand van de binnenstad en is prima in orde. En jawel hoor, als we teruglopen naar de camper betrekt de lucht en enige tijd later gaan de hemelsluizen open. De volgende ochtend schijnt de zon. We beklimmen de ‘berg’ om het slot te bekijken en om het uitzichtpunt te zoeken van waaraf je over Passau Inzel kunt kijken. De binnenstad is op een eiland gebouwd. Aan de ene kant stroomt de Inn en aan de andere kant de Donau. Op het uiterste puntje, waar Donau en Inn samenkomen, zie je de aftakking van de rivier de Ilz. Aan deze waterrijke omgeving ontleent Passau de bijnaam Venetië van Beieren, maar dat dit water niet alleen een mooi plaatje oplevert, maar ook overlast kan bezorgen, bewijzen de hier en daar aanwezige meetpunten voor hoogwater. In 2013 was het water zo hoog dat de plaats meters onder water stond. De restauratiewerkzaamheden zijn nog steeds gaande.

Op naar Tsjechië
Het is vrijdag 4 september en we gaan richting Frymburk in Tsjechië. Onderweg ontmoeten wij onze campervrienden op een camping in Horni Plana. We gaan een lekkere middag in de zon tegemoet en de volgende dag gaan we naar de camping in Frymburk, een klein stadje dat goed voor de toeristen zorgt. Er zijn heel veel mogelijkheden om je te vermaken. Frymburk ligt aan het Lipnomeer op 725 meter hoogte. In warme jaargetijden heeft dit als voordeel dat het overdag lekker weer kan zijn en ’s nachts fris, waardoor je lekker slaapt. Er zijn veel fiets- en wandelmogelijkheden. Fietsers moeten wel rekening houden met veel klimwerk.

Cesky Krumlov
Met de bus naar Cesky Krumlov duurt heen 75 minuten en terug 30 minuten. Het buskaartje kost heen 56 kronen en terug 36 kronen. Dit is slechts €3,40. De reiskosten vallen dus mee. Heen ga je door leuke dorpen en over een kronkelige weg met prachtige uitzichten. Op de terugweg zijn de dorpjes minder aanwezig, is de weg rechter en rijdt de bus niet om.
Cesky Krumlov moet je gezien hebben. Wat een prachtige stad! Het geheel wordt gedomineerd door het kasteel van de Rosenbergs. De Moldau slingert door het stadje. Leuke smalle straatjes en veel leuke winkeltjes maken het verblijf zeer aangenaam. Het kasteel is vrij te bezoeken. De tuin van het kasteel is fraai. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht over het stadje. Cesky Krumlov staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks veel toeristen.

Vyssi Brod en Rozmberk nad Vitavou
Wij fietsen niet met ondersteuning maar gebruiken nog steeds al onze spieren. We trekken via Vyssi Brod naar het kasteel in de plaats Rozmberk nad Vitavou. We gaan enthousiast op pad. Niet wetend dat de tocht van circa 28 kilometer over wegen gaat die minimaal 4% en maximaal 16% stijging kennen. We moeten daarom regelmatig lopend verder. Maar het is de moeite waard. In Vyssi Brod bezoeken we het Cisterciënzer klooster om vervolgens naar het kasteeldorp te fietsen. Een geweldig dorpje waar we bij restaurant ‘A Martina’ een heerlijk stuk warme appeltaart eten. De weg terug loopt via een andere route waar we ook tegen stevige bulten op moeten.

Naar Kutna Hora
Op de kleine stadscamping Santa Barbara vinden we een plek. Het stadje is leuk om te bezoeken en is door Unesco tot beschermd monument verklaard. Vooral de kathedraal Santa Barbara en de kloosterkerk van de Cisterciënzers, dat is voorzien van kunstwerken van botten en schedels, zoals kroonluchters. De botten zijn afkomstig van ongeveer 40.000 mensen die hier in de loop der eeuwen zijn begraven en zijn overleden door de pest.

Kneznice
We gaan naar Kneznice. Dat ligt ten noorden van Praag in Noord-Bohemen. We staan op een prettige camping met alle voorzieningen. Van hieruit bezoeken we het stadje Jicin en maken we na een korte, maar pittige fietstocht een wandeling door de Cesky Raj.
Op onze eerste dag hier pakken we de boemeltrein naar Turnov. Een vreselijk leuke rit in een trein die voor Nederlandse begrippen authentiek is. Prachtig, ook al omdat een retourtje per persoon ongeveer een euro kost! In Turnov dineren we en verbazen ons over de prijs/kwaliteitverhouding. Voor nog geen veertien euro de man heb je hier een volledig diner.
Jicin is een prachtig stadje met een gezellige en mooie binnenstad. We valllen met de neus in de boter. Het plein is afgezet i.v.m. een grote manifestatie ter ere van de kinderen, met veel leuke kraampjes, heerlijk lokaal eten en veel gezelligheid. Het beklimmen van de toren is een aanrader.
Wij zijn hier op de fiets gekomen en hebben een pittige tocht achter de rug met al die heuvels in de omtrek, maar wel heel mooi.
De volgende dag gaan we per fiets naar Cesky Rai, een rotsformatie die de moeite van het bezoeken waard is. Na een stevige klim volgt de beloning. De wandeling duurt 2,5 uur en heeft een paar stevige klimmingen en afdalingen.
’s Avonds belonen wij onszelf met een topdiner in een nabijgelegen dorp. Superlekker en voor Nederlandse begrippen helemaal voor niets. Op onze laatste dag maken we een wandeling door dorpjes in de omgeving en beklimmen we een berg om van het uitzicht te genieten.

Praag
Niet voor de eerste keer, maar waarschijnlijk ook niet voor de laatste keer bezoeken we Praag met zijn burcht, Karelsbrug, Joodse wijk, de Sint-Nikolaaskerk, het oude stadhuis en de vele gezellige pleinen en straten.
’s Avonds als het donker is, verandert de sfeer van heel gezellig naar supergezellig. Straatartiesten op de Karelsbrug en op de pleinen verhogen de sfeer. Wij bezoeken ’s avonds de St. Franciscuskerk waar een optreden van een trompettist, een organiste en een sopraan is. O.a. Mozart en Dvorák staan op het programma, samen met nog andere beroemde componisten. De musici werken voor de Staatsopera in Praag. De sopraan heeft haar opleiding deels in Nederland gehad. Ook de ceremonie van. de wisseling van de wacht is de moeite waard. Het openbaar vervoer brengt je overal en kost niet veel.

We trekken verder
Na Praag wordt het tijd richting huis te gaan. We hebben nog een paar dagen en besluiten naar Litomerice te gaan. Een leuk stadje met mooie gebouwen en een mooie omgeving. Van hieruit gaan we naar Terezin, beter bekend als Theresienstad. We bezoeken dit monumentale oord van verderf. Het maakt indruk als je door dit kamp loopt en het zet je aan het denken. Helaas blijkt de mensheid niet te leren en worden er nog steeds mensen verjaagd en vermoord en zoeken mensen nog steeds naar veiligheid en een toekomst voor zichzelf en hun kinderen.
Na dit indrukwekkende bezoek reizen we door naar Schönbach, zes kilometer voor Neustad in Sachsen. Op zondag maken we een geweldig mooie wandeling door de bergen. Vier uur klimmen en dalen, mooie uitzichten, regen en zon zijn ons deel. Via Unger lopen we naar Krumhernsdorf, Ulbersdorf en Amtshainersdorf. Vandaar gaan we terug.
Onze vakantie eindigt in Neustad in Sachsen waar we de fabriek van de Sunlight- en Caradocampers bezoeken. Hierover meer in een ander artikel.

 

PLAATS ADRES COORDINATEN PRIJS VOORZIENINGEN
Düsseldorf Parkeerterrein P1 van de Messe N51,266319

E6,726290

€15
 • Toiletten, douches, sanistation.
 • Stroom met bijbetaling.
Wetzlar An der Dill N50,556648

E8,490830

€8,00
 • Inclusief stroom, sanistation en water laden.
Fulda Weimarstrasse. N50.556469

E9,666970

€8,50
 • Stroom en sanistation tegen betaling.
Treuchtlingen Am Kurpark. N48,960400

E10,917770

€9,50
 • Douche, WC
 • Stroom €1 per acht uur.
 • Wasmachine
 • Water 10 cent per 10 liter.
Passau Parkplatz Ilzbrücke. N48,577808

E.13,473500

€8,00
 • Sanistation
 • Stroom tegen betaling.
 • Water tegen betaling.
Horni Plana Caravancamping Horni Plana. N48,762161

E14,026990

€10
 • Douche €1
 • Elektriciteit naar gebruik.
 • Watertank vullen inbegrepen.
Frymburk Camping Frymburk. N48,655930

E14,170320

€16 met ACSI
 • Douche inbegrepen.
 • Stroom inbegrepen.
Kutna Hora Santa Barbara Camping 49°57’16”N

15°15’36”E

€12
 • Stroom €3,35.
 • Douche €1,00
Kneznice Camping Cesky Raj 50°29’34’N

15°19’30”E

Praag Camping N50°05.290

E14°35.010

€16
 • Met
 • ACSI- card en inclusief stroom, exclusief toeristenbelasting, gratis vervoer naar dichtstbijzijnde station.
Litomerice Autocamp Slavoj N50°31’54”

E14°08’20”

€10
 • Stroom €3 extra.
 • Douche inclusief.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie