Wat zie ik daar in de krant? Een midwinterhoornwandeling met 26 groepen blazers in het Twentse landschap. Even overleggen met vrienden of zij er ook zin in hebben, en jawel zij zijn ook enthousiast. Voor de zekerheid bel ik eerst nog even met de organisatie of we de campers ergens kunnen parkeren, omdat er 6.000 tot 10.000 wandelaars worden verwacht. Dit blijkt geen probleem te zijn, ze zijn blij dat we komen en reserveren plekken voor ons. Even later worden we teruggebeld met de vraag of we ook willen blijven slapen, dan regelen ze een camperplaats voor ons. Dat is nou de Twentse gastvrijheid!Wij beginnen al om 10.15 uur te wandelen en na een paar honderd meter staan de eerste midwinterhoornblazers ons al op te wachten bij een gezellig brandende vuurkorf. Er staan verschillende midwinterhoorns, sommige zijn al erg oud. Steeds wordt er door 1 persoon geblazen en zo te zien moet hij er erg veel moeite voor doen, want de kleur van zijn gezicht verandert van lichtrood naar bloedrood. Elke hoorn heeft zijn specifieke geluid, er zijn er geen twee hetzelfde. Er wordt geblazen door jong en oud, mannen en vrouwen en tegelijk op vier verschillende locaties zodat het magische geluid van verschillende kanten te horen is. Om de 400 meter staat een blaasgroep, deze komen uit Overijssel en Gelderland en een paar groepen uit Duitsland, net over de grens.

We lopen over boerenerven en binnenpaadjes door het mooie, glooiende Twentse landschap. Op verschillende plaatsen is onderweg gelegenheid om koffie, chocolademelk, een broodje worst enz. kan kopen. We komen zelfs bij een westernrestaurant waar bruinebonensoep en spareribs op het menu staan. Het is een gezellige boel. Ook zijn er kraampjes waar gedemonstreerd wordt hoe van een dikke tak een midwinterhoorn gemaakt wordt. Het is heerlijk wandelen want de temperatuur is voor de tijd van het jaar hoog.

Er wordt op de midwinterhoorn geblazen van de eerste advent (rond begin december) tot Driekoningen (6 januari). De tijd van het jaar waarin de dagen steeds korter worden maakte de mensen in vroeger tijden bang dat het licht niet meer terug zou komen. Het blazen op de midwinterhoorn is een oeroud gebruik om het licht terug te halen en boze geesten te verjagen.

Momenteel zijn er in Overijssel zo’n 300 actieve blazers en in Gelderland 200. Het blazen leer je van iemand uit de buurt. Gedurende de midwintertijd laten de blazers ‘den oalen roop’ klinken. Vaak wordt er tegen de avond geblazen, net voor het invallen van de duisternis. Bij vorstig weer ‘draagt’ het geluid kilometers ver en in de bossen klinkt vaak de echo na. Iedere blazer hoopt op een antwoord van een andere blazer, en aan het geluid kan je horen wie er antwoord.

Wie eenmaal de midwinterhoorn heeft gehoord vergeet het geluid nooit meer…. 33e Twentse Midwinterhoornwandeling zondag 18 december 2016 in Delden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie