Op 7 juni hebben wij (Harm en Poldine) ons aangemeld voor het weekend Den Helder met een bezoek aan Texel, het is nog wel wat vroeg maar we willen heel graag deelnemen aan dit weekend, wij hebben al veel van Europa gezien maar moeten tot onze schande bekennen dat wij nog nooit op de eilanden geweest zijn.
De tijd vliegt om na eerst nog een rondje door Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, en Luxemburg gemaakt te hebben, breekt de tijd aan om richting Den Helder te gaan. Wij willen niet in een dag naar Den Helder rijden, (is voor ons toch ruim 300 kilometer), maar een tussenstop maken in Warmenhuizen op Camping De Kolibrie waar we afgesproken hebben met nog twee stellen die zich ook opgegeven hebben voor het Den Helderweekend. Dus wij vertrekken met heel veel zin richting Noord-Holland, maar gaan eerst nog even langs Camper Limburg in Stein om voor de zekerheid een nieuwe huishoudaccu te laten plaatsen (de vorige heeft het toch maar mooi tien jaar volgehouden). Na een gezellig treffen met onze campervrienden in Warmenhuizen, vertrekken we gezamenlijk op vrijdagmorgen om elf uur richting Den Helder, waar we om ongeveer twaalf uur arriveren op camperplaats Willemsoord, adres: Willemsoord 47, 1781AS Den Helder heeft officieel 15 plaatsen met gebruik van mooie wc’s en douches, loosplaats chemisch toilet en grijs water en elektra-aansluitingen. De plek waar we mogen staan is niet te missen want de CCN-vlaggen wuiven ons al een welkom toe. We worden hartelijk ontvangen door Henk en Corrie en krijgen een tasje met informatiefolders over wat er zoal te doen en te zien is dit weekend in de omgeving. Nadat we geïnstalleerd zijn en boven verwachting ook nog elektriciteit kunnen aansluiten, is het altijd weer leuk om een aantal mensen, dat je lang niet gezien hebt te begroeten en fijn om weer nieuwe gezichten te zien.

Om 15.00 uur mogen we ons verzamelen om te beginnen aan een puzzeltocht over het Willemsoordterrein. We worden verdeeld over een aantal groepen van vier personen om een twaalftal opgaven te beantwoorden waarvan de antwoorden te vinden zijn op het Willemsoordterrein, de vragen waren zeer divers en om deze te vinden moest je het gehele terrein verkennen, op deze manier kreeg je een goede indruk van de grootte en diversiteit van Willemsoord, wat voorheen de scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine was en nu na de restauratie een schitterend cultureel erfgoed is geworden met musea, eet- en drinkgelegenheden, nautische winkeltjes, kunst en cultuur, kinderspeelparadijs, bioscoop, casino enz. Tijdens onze zoektocht kregen we, geheel in stijl, ook nog een oorlam aangeboden, wat tevens een van de vragen was: “Wat dronken de matrozen voor vertrek?” De grote winnaars van de puzzelvragentocht waren Rien en Mary die behalve een groot applaus ook nog een flesje Texels kruidenbitter in ontvangst mochten nemen. Eigenlijk waren we allemaal winnaars want het was zeer leerzaam en interessant. Wij zijn aansluitend wezen eten in lunchcafé “Bijsta café NJOY”, een gezellige zaak met goede prijs/kwaliteitverhouding en vervolgens over het terrein gelopen, want daar begonnen om 18.00 uur de Helderse visserijdagen met avondmarkt, oude ambachten, shantykoren, livemuziek en straattheater. De datum van het CCN-weekend was door Henk en Corrie goed gepland, zodat we dit festival ook mee konden maken.

‘s Avonds hebben we gezellig bij elkaar gezeten met een hapje en een drankje, zelfs toen het begon te regenen lieten de camperaars zich niet klein krijgen. Een drietal campers werd in U-vorm gezet, luifels uitgedraaid en zo zaten we weer droog, hoewel het onder de luifels ook nog nat was, maar dat had een andere oorzaak.

Zaterdagmorgen moesten we vroeg op want de fietstocht naar Texel was gepland: om 8.45 uur verzamelen en om 9.30 uur de veerboot naar Texel halen. We kregen allemaal een lekker lunchpakket mee met appels, lekkere broodjes, wat te snoepen en een blikje chocomel. Het inschepen ging van een leien dakje, je fietst de boot op, betaalt 5.00 euro en in 20 minuten zet je voet aan wal op het eiland Texel. Het is leuk om te vermelden dat door de speakers van de boot iedereen welkom werd geheten en een prettig verblijf op het eiland kreeg toegewenst, en de Texelaars welkom thuis werden geheten. Om 10.00 uur fietsten we in twee groepen achter elkaar over het mooie Texel, onderweg stopten we bij bijzondere plekken waar door Henk deskundig uitleg werd gegeven o.a. over vissersboten en hun werkwijze, mosselbanken, schapenboeten, en plaggenpaden, en de geschiedenis van de Georgische begraafplaats. Onderweg werd een paar maal gestopt om eventueel op een terras koffie of wat anders te nuttigen.
Vlak voor het einde van de fietstocht hebben we nog de Texelse bierbrouwerij bezocht in Oudeschild, waar we ons het welverdiende Texels Skuumkoppebiertje goed lieten smaken. Om 14.30 uur hebben we weer de veerboot naar de vaste wal genomen met ruim 30 km op de teller van onze fiets. We hebben de hele dag prachtig fietsweer gehad, niet te warm en vooral droog. Om 19.30 uur stond de barbecue gepland maar het regende, ook hier hadden Henk en Corrie aan gedacht, we mochten gebruikmaken van de loods van de havenmeester. Het is die avond nog lang gezellig geweest, met o.a. het bekende CCN-Mummelmannkruidenbittertje en ons eigen shantykoor.

Zondagmorgen om 10.30 uur werd gezamenlijk buiten koffiegedronken en toen was het al weer tijd om afscheid te nemen, tegen 12.00 uur vertrokken de meeste campers naar andere verre oorden of naar huis, wij zijn nog een nachtje blijven staan want we wilden toch nog meer van de omgeving zien. Het was voor ons een weekend met een gouden randje, zeker voor herhaling vatbaar. Met dank aan de uitstekende organisatie door Henk en Corrie van den Duine en niet te vergeten de havenmeester Raymond Prikken en zijn vrouw Cindy, (die sinds januari 2015 de nieuwe havenmeesters zijn) voor het regelen van extra elektra-kasten en het ter beschikking stellen van hun loods.

Harm van Manen +

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie