Met bijna 40 equipes verzamelden we ons de dag voor Hemelvaart in vakantiepark ‘Het Urkerbos’, voor het ledenevenement georganiseerd door Albert Bakker, die werd bijgestaan door Geert en Gerrie de Boer en Jos Terveer. Het werd een geslaagd treffen met een zeer gevarieerd programma- aanbod. Na een natte start op woensdag en een deel van de donderdag brak de zon op deze Hemelvaartsdag door en kon iedereen volop genieten van al het moois dat Urk te bieden heeft.
Een natte start Woensdag 28 mei arriveerden we in de loop van de middag op de camping. We waren niet de eersten. Door de dagenlange regen was het terrein behoorlijk drassig geworden en het kostte enige moeite om de campers goed geplaatst te krijgen. Hier en daar moest zelfs de trekker van de campingeigenaar te hulp schieten. Tegen de avond had iedereen een plekje en kon Albert in de recreatiezaal het weekend openen. Op zijn kenmerkende wijze kreeg hij de stemming er direct goed in. We kregen een kopje koffie met cake van de camping aangeboden, waarna het gezellig kletsen was. Voor de liefhebbers was er aansluitend ook nog een bingo voor het goede doel ‘Vissers voor Vissers’.

Hemelvaartsdag
In de loop van de ochtend van hemelvaartsdag werd het eindelijk droog en konden we buiten de gezelligheid gaan opzoeken. Velen trokken er op uit voor een eerste verkenning van Urk of om de her en der verspreid liggende geocaches op te gaan zoeken. Wie op de camping bleef kon meedoen aan een verrassingsworkshop. Dat bleek het populaire cup cakes-maken te zijn. Met veel enthousiasme werden deze versierd. We hebben de mooiste creaties langs zien komen, die ook nog eens goed bleken te smaken. Er viel dus genoeg te kiezen en te genieten. ’s Avonds hebben de inwoners van het havenstadje ongetwijfeld hun ogen uit gekeken toen een colonne fietsende camperaars aangevoerd door motormuis Albert Bakker – compleet met pothelm – door de straten trok op weg naar sporthal de Vlechttuinen. De deelnemers die minder goed ter been waren werden door Alie Bakker met de auto naar de traditionele ‘zang op hemelvaart’ gebracht. Verschillende koren uit Urk, begeleid door een brassband en voor ingewijden bekende organisten brachten geestelijke liederen ten gehore. Maar ook het bekende ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen en ‘Yerushalaim’ stonden op het repertoire. Dit jaarlijkse hoogtepunt was tevens te beluisteren via de radio, Urk.FM107.00. Het was een concert van hoog niveau. Iedereen in Urk, zowel jong als oud, beschikt kennelijk over een prachtige zangstem. Vanuit het gehele land, zelfs uit Zeeland, trok deze zanghappening de aandacht. Het was heel bijzonder! We hebben er van genoten.

Wie lust er een visje?
Op vrijdag werd volop gebruik gemaakt van het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk dat Urk en omgeving verbindt. Verschillenden van ons maakten gebruik van de mogelijkheid om het voormalige eiland Schokland, een Unesco erfgoed, te bezoeken. Enkelen waagden zich zelfs aan een rondje Lemmer. Niet echt naast de deur. Vanzelfsprekend was ‘vis’ een terugkerend thema dit weekend. In het stadje, maar ook op de camperplaats. En wie kon ons hier beter over informeren dan Albert. Hij had voor zijn camper provisorisch een klein viskraampje ingericht en leerde ons hoe je het best haring, schelvis en schol schoon kunt maken. En dat deed hij op zwierige wijze. De demonstratie en later het nuttigen van de vis viel natuurlijk bijzonder in de smaak. De opbrengst van de visverkoop ging naar Vissers voor Vissers. Bij het eten van vis passen uiteraard ook bepaalde wijnsoorten. Of deze ook bij de workshop wijn proeven aan bod kwamen hebben we niet vernomen. Helaas moest de bierproeverij worden afgezegd omdat er maar vier belangstellenden waren. Deze konden wel op eigen gelegenheid alsnog de brouwerij bezoeken en de bieren proeven. Deze gezellige dag werd afgesloten rond de vuurkorven. Er viel weer genoeg uit te wisselen onder het genot van een ‘slokje’. Een goed moment ook om nieuwe contacten te leggen. Tot in de late uurtjes werd hier van genoten.

Vlaggetjesdag
De voorgaande dagen bleken de opmaat te zijn naar het absolute hoogtepunt: de Urker visserijdagen, ook wel vlaggetjesdag genoemd. Urk barstte uit zijn voegen van de activiteiten en van de bezoekers die van heinde en verre naar de haven en de aanliggende straatjes kwamen. Er was een vlootschouw en men kon kotters bekijken en aan boord stappen om een tochtje mee te maken. Overal waren kraampjes, werd vis gerookt en speelden straatmuzikanten. Maar het was sowieso de moeite waard om door het historische stadje te lopen. In de relatief jonge Noordoostpolder voelt het alsof op het voormalige eilandje Urk, de Parel van de Polder, de tijd stil is blijven staan. Voor de dames volgde er die avond nog een beauty-gebeuren. Er deden echter maar twee van onze campervrouwen mee. Vonden de anderen zich mooi genoeg? We hebben het ze niet gevraagd, maar we kunnen ons er iets bij voorstellen J. Groter was de groep die naar het vuurwerk vertrok. Ditmaal ook met Albert voorop. Op de MS Zuiderzee konden wij vanaf het IJsselmeer het mooie vuurwerk met Urk op de achtergrond zien.

Zondag..vertrekdag
Als klap op de vuurpijl en als afsluiting van het weekend had de organisatie samen met de gastvrije eigenaars van het Urkerbos, voor een heerlijke brunch gezorgd. Er ontbrak ons werkelijk aan niets. Ook niet de zalm en de haring en de eigengemaakte zalmsalades van Albert. Er waren 50 deelnemers, maar er was voldoende voor wel 80 personen. Voor we bijna letterlijk het restaurant uit rolden maakte Gerrie van de gelegenheid gebruik om Albert te bedanken voor het organiseren en Albert bedankte op zijn beurt Geert en Gerrie en Jos, want zonder deze trouwe, niet aflatende hulp, kan een evenement niet slagen. Verder werd iedereen bedankt voor het gezellige weekend en wel thuis gewenst. Toen kon het afscheid nemen beginnen, wat in sommige gevallen tot ver na het middaguur duurde. Het wegrijden ging niet bij iedereen even soepel. Verschillende campers waren bij aankomst toch vastgelopen en konden niet op eigen kracht wegrijden. Gelukkig bood in die gevallen de trekker van Bob uitkomst en was het: ‘eind goed, al goed’.

En wat vond u er van?
Gerrit en Ria Lemans uit Vriezenveen kijken terug op een geslaagd evenement: ‘Voor ons was het de eerste keer dat we een ledenevenement meemaakten. Het is ons goed bevallen. Er heerste een gemoedelijke sfeer. We hebben veel gefietst, maar het hoogtepunt vonden we toch wel het vuurwerk. We stonden in de luwte onder de vuurtoren. Het was schitterend om al die kleuren op het water te zien. Leuk was het ook om eens een veiling mee te maken. We drukten weliswaar te vroeg, maar hebben ervaren hoe het werkt’. Marjan Bakker uit Veenendaal was voor de tweede keer in Urk. ‘We stonden erg gezellig bij elkaar’, geeft ze aan. ‘Ik vond het goed georganiseerd. Het programma was gevarieerd. Dat sprak mij erg aan.’ Verder vertelde ze nog een smakelijke anekdote over een vergeten ID-kaart, maar dat is wellicht iets voor een volgende Camperkriebel. Afsluitend, is een dankwoord aan Albert en Gerrie en Jos op zijn plaats. Zij hebben, bijgestaan door hun wederhelften, bergen werk verzet om het de deelnemers naar de zin te maken. Bedankt dus! We vertrokken met goede herinneringen en kijken terug op een paar fijne dagen.

John en Anjo Post

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie