Vrijdagmiddag 11 april even na 14.00 uur meldde zich de eerste van een kleine twintig campers met daarin gezellige CCN-ers op de prachtige camping Geelenhoof te Grathem. Zelf wat laat aangekomen, stond de groep al netjes opgesteld op twee keurig gemaaide velden. De zon scheen volop, het gras was lekker droog, het was windstil en een graadje of 17, wat wil je dan nog meer? Na wat kennismakingen en de bekende camperklets, die altijd automatisch van start gaat direct na aankomst, heetten de organisatoren Harry en Elly Jansen plus Piet en Melany Joppen ons rond 19.00 uur van harte welkom.

De campingeigenaar Thei (Theo) Verstappen vond het ook geweldig weer eens een camperclub op zijn terrein te hebben en brak vast een lans voor het beugelen, een echte Zuid-Nederlandse sport waar we mee zouden gaan kennismaken. Het was al gelijk heel gezellig in het grote voormalige paardenverblijf, waar we tijdens de koffie en heerlijke vlaai ook nog even zongen voor de jarige (58) Melany. Aansluitend konden we voor het eerst met het beugelspel kennismaken omdat er op de binnenbaan enkele competitiepartijen werden gespeeld. We keken de ogen uit toen we zagen hoe de mannen het spel beheersten onder leiding van een heuse referee en iemand aan het elektronisch scorebord. Wat is nou eigenlijk beugelen? U moet denken aan een soort biljarten of poolen maar dan met een 18 centimeter grote houten bal van 4 kilogram en een soort lange spatel om hem in één beweging proberen te verplaatsen door de beugel, liefst ten koste van je tegenstander.Maar eerst… boerengolf 
Zaterdagmorgen rond 10.00 uur was de mist zo goed als opgetrokken en begonnen we met boerengolf. Het gras was erg nat natuurlijk, maar wel lekker vlak. Er was slechts een enkeling met laarzen, heel slim (toch maar standaard in de camper leggen, dacht ik nog), maar alle deelnemers kwamen enthousiast, maar met behoorlijk natte voeten, tegen twaalven terug van het keurig aangelegde parcours rond. De punten werden netjes door leider Thei genoteerd en bewaard voor de samenvoeging met de punten van het latere beugelen.

Beugelen, een oude volkssport
Om 13.30 uur was het dan zover: op de zonnige buitenbaan van plm.5 x11 meter met opstaande rand speelden we onder leiding van Thei Verstappen en Piet Joppen in groepjes van vier tegen elkaar om de maximaal 14 punten per koppel van twee te halen. Uiteraard werd eerst het spel geheel uitgelegd, verbazend hoe een eenvoudig uitziend spelletje toch zoveel grappige en slimme trucjes in zich heeft. Grofweg: de bedoeling is de bal door de beugel te krijgen die op een vaste positie in de baan ligt. De bal rolt, afhankelijk van de kracht die je geeft, meestal niet zoals je wilt. Je gebruikt de banden net als biljarten om een goede positie te krijgen voor je volgende beurt, teneinde de bal door de beugel te jassen. Als het lukt, levert het je twee punten op. De andere drie ballen liggen natuurlijk steeds in de weg, die moet je wegspelen. Het bleek ons spoedig steeds beter af te gaan, aangemoedigd door ons eigen publiek werd het steeds leuker en leuker. Thei en Piet gaven slimme aanwijzingen en we werden er alsmaar handiger in. De punten werden door Thei opgeteld bij het resultaat van het boerengolf en ’s avonds werden de winnaars bekend gemaakt.

Werelderfgoedlijst
Ik kan me wel voorstellen dat deze sport, die al stamt uit 1432 en op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, in de Brabantse en Limburgse regio door velen, jong en oud, al of niet in clubverband, wordt beoefend. Het is gewoon een leuke sport en erg moe word je er niet van. Er zijn 32 teams in de regio die in competitieverband wekelijks beugelen. Via Google vind je er nog meer interessante informatie over. Wist u tenslotte dat de uitdrukking ‘dat kan niet door de beugel’ uit dit spel komt? Nooit geweten, leuk he?

Knipperbolletje
In de namiddag was het, na al dat gebeugel nog goed toeven rond de beugelbaan bij een drankje en met de gebruikelijk animositeiten en informatieuitwisselingen. Jammer dat het bij de campers wat kouder en winderiger werd. De wind en ook vast het drankje waren de redenen dat sommigen even een knipperbolletje (Elly) deden, ook wel genoemd een dutje, maar ja, Elly komt ook van Vlaanderen he? Maar heerlijk om je dan even in je warme camper te kunnen terugtrekken

Bezoek van Prinses Beatrix
Zo rond 19.00 uur was het aantreden voor de heerlijke groentesoep en het gezamenlijke stamppottenbuffet, ja ja, dat gebeurt je niet veel, een buffet van stamppotten. Daar was hutspot, zuurkool natuurlijk met spek, wham, in mosterdsaus en gehaktballetjes, alles enthousiast door de vrouw van Thei ingeschonken en opgeschept. Uiteraard werden we voorzien van de nodige wijntjes en pilsjes. Het was een heel gezellige avond. Aan de drie beste Beugelaars/Boerengolfers werden flinke bekers uitgereikt door Thei. Het werd al wat later toen er tot onze verrassing een belangrijk persoon werd aangekondigd, die daarna enigszins aangeschoten binnenschreed. Het bleek Prinses Beatrix der Nederlanden herself. Op niet mis te verstane wijze kwam ze ons vertellen dat ze ondanks haar pensioen nog steeds heel makkelijk geld uitgeeft (van een ander dan, van ons, de belastingbetalers) en zo vermaakte zij ons op cabareteske wijze een poosje met haar grappen en grollen, het viel me wel op dat ze een wat zware stem had met een Limburgs accent, nou ja, niet zeuren, jongens! Het was geweldig leuk! Uiteindelijk vielen we zachtkens neer op onze camper-foam-matrassen en sliepen heerlijk door de koude nacht om zondagsmorgens rond half elf gezamenlijk onze meegebrachte koffie te drinken rond de tafeltennistafel op het grote veld. Maar allee mannekes, opschieten: onze Thei had ons nog uitgenodigd zijn privé-museum te komen bekijken met oude landbouw- en andere werktuigen, zeer de moeite waard, evenals zijn oude auto’s waaronder een Citroën Traction, die hij ooit nog eens wil gaan opknappen. Wij moesten vervolgens opstappen en zwaaiden adieu-rieux naar allen. De verse koffie en de camperklets liepen toen alweer ten einde, iedereen bereidde zich voor op het vertrek.

Ik denk dat we kunnen terugkijken op een heel fijn weekend zo met z’n allen, een weekend de CCN waardig! Bedankt Piet, Majory, Harry en Elly voor jullie inspanningen, het was ZEER geslaagd!

Tekst: Wim van Werkhoven / Foto’s: Math. J. Schepers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie