De Bovag heeft een handig overzicht gemaakt van de Europese regels. Veel van deze regels hebben betrekking tot de camperaars. Onderstaand kunt u deze regels rustig lezen.

Over het algemeen zijn verkeersregels en voertuigeisen in alle Europese landen identiek, maar op sommige vlakken kunnen deze afwijken. BOVAG zet de meest opvallende verschillen ten opzichte van de Nederlandse situatie op een rijtje. (op basis van laatst bekende informatie, wijzigingen voorbehouden; aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend).

LET OP: bepaalde eisen gelden in bepaalde landen niet voor auto’s met een buitenlands kenteken, maar vertrouw er niet op dat elke lokale agent daarvan op de hoogte is!

Gevarendriehoek
In vrijwel alle Europese vakantielanden is een gevarendriehoek verplicht, terwijl in onder andere Duitsland en Kroatië tevens een extra exemplaar nodig is voor een aanhanger of caravan.

Veiligheidsvest
In de meeste Europese vakantielanden is het verplicht om een reflecterend veiligheidsvest aan te trekken in geval van pech langs de weg. In sommige landen geldt die verplichting voor alle inzittenden. Het is dus raadzaam meerdere vestjes mee te nemen in de auto.

Verbanddoos
Verplicht in de auto in België, Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, Slowakije, Kroatië, Turkije en Griekenland.

Reservelampjes
Een set reservelampjes is verplicht in Spanje, Slovenië, Kroatië en Hongarije.

Brandblusser
In België, Polen, Turkije en Griekenland is een brandblusser in de auto verplicht.

Alcoholblaastest
Verplicht in Frankrijk, twee stuks verplicht per voertuig en voorzien van NF-keurmerk (Norm Française)

Radardetectie
Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in alle Europese landen verboden.

Navigatie met flitsmeldingen

  • In Duitsland en Frankrijk moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld! Dit geldt zowel voor losse als geïntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet.
  • In Zwitserland is gebruik èn bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen ten strengste verboden, op straffe van inbeslagname en een fikse boete. Hier wordt streng op gecontroleerd in Zwitserland

Fietsendrager
Fietsen of andere zaken mogen in Portugal niet achterop de auto vervoerd worden.

Helm
In Groot Brittannië zijn (snor)fietsers en hun passagiers verplicht een helm te dragen. In Spanje is een fietshelm verplicht buiten de bebouwde kom, tenzij de omstandigheden ‘zwaar’ zijn (bijvoorbeeld steile weg of extreme hitte).

Markering op de caravan
In Spanje is het verplicht om Europees goedgekeurde reflecterende markeringen achter op de caravan aan beide zijden te bevestigen, indien de combinatie van auto en caravan 12 meter of langer is. Dit geldt ook voor Nederlandse kampeerders. De twee markeringen moeten zover mogelijk uit elkaar worden bevestigd, minstens 25 cm (onderrand) en maximaal 210 cm (bovenrand) van de grond.

Brandstof

  • In Duitsland is bij de meeste tankstations Euro95-benzine vervangen door E10, met 10% ethanol bijgemengd. Sommige oudere auto’s kunnen die brandstof niet verdragen. Raadpleeg daarvoor het autobedrijf of kijk op http://www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/E10/
  • De benaming van brandstoffen kan verschillen van land tot land. In Tsjechië heet Euro95 bijvoorbeeld Natural95, diesel kan als ‘Mazot’ op de pomp worden weergegeven en in Oostenrijk heet Euro95 juist ‘Super’. De iPhone app ‘Brandstofwijzer’ en via de website http://www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/brandstofwijzer/ geven inzicht.
  • Vrijwel elk land heeft een eigen systeem voor LPG-stations, waardoor het vulpistool niet past op een ‘Nederlandse’ auto. Neem dan ook verschillende opzetstukken mee op reis, aangezien die ter plekke vaak niet verkrijgbaar zijn.

Koplampen
Denk eraan uw koplampen deels af te plakken wanneer u met uw eigen auto in Groot-Brittannië gaat  rijden. Anders verblindt u namelijk de tegenliggers.

Motorkleding

  • In België is het dragen van beschermende kleding op de motor sinds afgelopen jaar verplicht, evenals het dragen van laarzen of hoge schoenen. Benen en armen moeten volledig bedekt zijn.
  • Een reflecterend vlak van tenminste 150 vierkante centimeter is vanaf komend jaar verplicht voor alle motorrijders in Frankrijk, evenals vier reflecterende stickers op de helm.

Bril
In onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril- of contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben.

Huisdieren
In Duitsland en Spanje is voor honden op de achterbank een speciale gordel verplicht, terwijl in Italië in geval van meerdere honden deze verplicht achter een hondenrek moeten worden vervoerd.

Campingpas
Om te kamperen in Scandinavië heeft u in veel gevallen een speciale campingpas nodig, ter plaatse verkrijgbaar.