De Peel … wie heeft er niet over gelezen of gehoord. In Noord-Brabant liggen deze peelgronden oftewel veenkoloniën voor het oprapen. Een van die gebieden is Mariapeel. Een uitgestrekt landschap vol moerasachtige grond, waterwegen, plassen en weidevogels. Zelfs herten kijken je nieuwsgierig aan tijdens een fikse wandeling door dit wonderschone stukje Nederland. Al in de 18e eeuw of mogelijk nog vroeger werd er turf gegraven. Deze werd dan afgevoerd middels de Helenavaart. Zelfs de Romeinen hebben hier huisgehouden; de gouden helm is een van de vondsten uit deze streek. De helm behoorde aan een Romein, opperhoofdman of Centurion (of zuks) die hier eeuwen geleden moet hebben gevochten voor zijn hachje. Overigens, om nog even wat meer gegevens te melden, was Helena (wat een mooie naam voor een turfkolonie) de vrouw van opzichter Jan van de Griendt, een Bossche opzichter die Helenaveen heeft gesticht. Hij kocht samen met zijn broer Nicolaas van de Griendt 610 hectare veengrond. De turf, afkomstig van deze veengrond, werd via de Helenavaart afgevoerd.

En dan komen we op de camperplaats aan deze vaart: ‘De Oude Hoeven’. Aan de Soemeersingel, eigenlijk het jaagpad in vroeger tijden, verwelkomen Wijnand en Yvonne je op hun schitterend gelegen stuk grond. De weg ernaartoe is hobbelig doordat boomstronken proberen de teerlaag naar boven te drukken. Dat lukt veelal aardig. Maar als je eenmaal door het fraaie hek rijdt, kom je op een prima plek te staan. Er is water en stroom, maar ook wifi aanwezig en dat voor de prijs van 7,50 euro. Daarbij krijg je ook nog gratis de wandeling door de Mariapeel of een fietstocht naar de Deurnse Peel. Niet te versmaden, vind ik.

En dat alles is gekomen door het heerlijk weekendje beugelen in Maasbree. Beugelen….nooit van gehoord? Natuurlijk wel. U kent toch de uitdrukking: ‘dat kan niet door de beugel’?

Herman Wijte